INTRO
Groene steden voor een leefbare toekomst
Maxine Ketele
Infopunt Publieke Ruimte
De hittegolven van de afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar onze steden zijn. Plaatsen zoals Brussel, Antwerpen en Gent kampen met het hitte-eilandeffect, waarbij de temperaturen in verstedelijkte gebieden flink hoger liggen dan in de omliggende natuur. Dit probleem zal de komende jaren alleen maar toenemen, wat de noodzaak om onze leefomgeving te vergroenen en deze klimaatuitdagingen aan te pakken, urgenter dan ooit maakt. Vergroening is geen luxe meer, maar een absolute noodzaak.
In dit nummer van Tijdschrift Publieke Ruimte verkennen we hoe steden vergroening inzetten voor een beter klimaat en een hogere levenskwaliteit. Denk aan het innovatieve Canopée-plan in Luik, waar stadsbomen strategisch worden ingezet om het hitte-eilandeffect te bestrijden. En ook in Leuven en Hemiksem wordt de openbare ruimte onder handen genomen om klimaatbestendiger te worden. Deze steden en gemeenten transformeren geleidelijk tot groene, klimaatbestendige plekken die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook de levenskwaliteit van hun inwoners verhogen. In de Gentse Kanaalzone wordt zelfs gewerkt aan het versterken van ecologische netwerken, wat de verbindingen tussen industrie en woonwijken verbetert. Daarnaast toont een project in Oost-Vlaanderen hoe trage wegen bijdragen aan zowel biodiversiteit als duurzame mobiliteit, en benadrukt het de waarde van een beter landschap voor mens en natuur.
Groen draagt bij aan onze gezondheid
Verder onderzoeken we hoe vergroening bijdraagt aan de gezondheid van stadsbewoners. Onderzoek laat zien dat toegang tot natuur helpt bij stressvermindering, het bevorderen van fysieke gezondheid en het creëren van sociale verbindingen. Dat wordt kracht bijgezet door voorbeelden zoals het verbeteren van parken voor ouderen en het aanleggen van groene ontmoetingsplekken in steden.
Dit nummer biedt ruimte aan concrete voorbeelden van hoe steden vergroening toepassen als strategisch middel voor zowel de ecologie als het welzijn van hun bewoners. Het is duidelijk: vergroening biedt niet alleen een esthetische meerwaarde, maar is essentieel voor een leefbare, duurzame en gezonde toekomst in onze stedelijke omgevingen.