©Vlaams Instituut Gezond Leven

DOSSIER

10.000 stappen: elke stap telt!

hoe wandelvriendelijke steden en gemeenten beweging stimuleren

Annelies Vandenberghe, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Wandelen is de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen, en de voordelen ervan zijn amper bij te houden. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat 10.000 stappen per dag de gezondheid fundamenteel verbeteren. Maar staar je niet blind op dat cijfer, want ook minder stappen per dag hebben al heel wat gezondheidsvoordelen. Elke stap die je zet, is er eentje in de goede richting. Het zijn kleine stappen voor jou, maar grote voor je gezondheid. Beweging hoeft ook niet ingewikkeld te zijn - wandelen kan altijd en overal: thuis, op het werk, onderweg of in je vrije tijd.


"Meer bewegen begint bij de mens zelf, maar de inrichting van de leefomgeving speelt een cruciale rol"

Het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, Gezondheidsmakers en Departement Zorg bundelden hun krachten om 10.000 stappen: Elke stap telt! tot bij elke gemeente en elke burger te krijgen. Doel van deze campagne? Gezondere inwoners, die meer bewegen en streven naar 10.000 stappen per dag - dankzij een combinatie van toffe sensibilisering én beweegvriendelijke buurten.


Meer bewegen begint bij de mens zelf, maar de inrichting van de leefomgeving speelt een cruciale rol. Een stad of gemeente die wandelen stimuleert met aantrekkelijke en veilige routes, duidelijke signalisatie en lokale beweegacties, verlaagt de drempel voor inwoners om in beweging te komen.

©Vlaams Instituut Gezond Leven

Wegwijzers met afstanden uitgedrukt in aantal stappen in Tremelo, om te laten zien dat korte afstanden tussen nuttige locaties ook extra stappen opleveren.

©Vlaams Instituut Gezond Leven

Grondmarkering om Vlamingen te stimuleren een gezonde keuze te maken en hen te voet door de gemeente te leiden.

Enkele resultaten van de evaluatie van de campagne 10.000 stappen: elke stap telt!.

Gedurende vier jaar stond de campagne 10.000 stappen: Elke stap telt! in het teken van het creëren van beweegvriendelijke omgevingen. Gemeenten en steden kregen begeleiding om wandelen structureel te verankeren in de publieke ruimte. De aanpak richtte zich op vier speerpunten: stappensignalisaties in het straatbeeld, beweeg- en wandelroutes, acties rond gezonde mobiliteit en lokale beweeginitiatieven in samenwerking met het verenigingsleven.
De resultaten bewijzen dat deze aanpak werkt. Maar liefst 256 lokale besturen zetten zich in voor een beweegvriendelijke omgeving. Dit resulteerde in 10.400 geplaatste stappensignalisaties, meer dan 350 nieuwe beweeg- en wandelroutes, meer dan 500 geregistreerde beweegacties in de UiTinVlaanderen-databank, en 171 deelnemende steden en gemeenten aan de grote Vlaamse stappenclash - goed voor 12.000 enthousiaste deelnemers. En nog belangrijker: 38% van de Vlamingen die stappensignalisaties opmerkten, ging hierdoor vaker te voet. Van de mensen die een beweegroute zagen, wandelde 41% effectief de route uit.

Hoewel de campagne is afgerond, blijft het aanbod voor lokale besturen bestaan. Gemeenten en steden kunnen blijvend inzetten op 10.000 stappen met de beschikbare materialen, tools, handleidingen en ondersteuning door de Gezondheidsmakers. Wandelen zit in de lift - laten we samen zorgen dat deze positieve trend zich verderzet. Want elke stap telt!


Meer informatie

www.10000stappen.be


De resultaten van de stappenclash tussen 171 Vlaamse steden en gemeenten in mei 2024.

©Vlaams Instituut Gezond Leven

Toolbox Voetgangersplan

Op 8 oktober lanceerde Voetgangersbeweging de Toolbox Voetgangersplan. Deze online handleiding is een waardevol hulpmiddel voor lokale besturen om het voetgangersbeleid in hun gemeente te verbeteren. De toolbox biedt handige tips, goede voorbeelden en beleidsinput om op een gestructureerde en effectieve manier met het thema voetgangers aan de slag te gaan.
Met de toenemende aandacht voor duurzame mobiliteit en leefbare steden is het noodzakelijk om te voet gaan mogelijk en aantrekkelijk te maken voor iedereen. De walkable city biedt tal van persoonlijke en maatschappelijke voordelen en helpt (inter)nationale doelstellingen te halen.

De Toolbox biedt een antwoord op de vragen: Waarom een voetgangersplan? Hoe begin je eraan? Wat staat erin? Je krijgt daarnaast ook een overzicht van praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Met ideeën voor mogelijke acties en linken naar relevante tools en projecten wordt je zoveel mogelijk op weg gezet. De komende maanden en jaren groeit de Toolbox verder en wordt hij aangevuld met o.a. downloads, extra voorbeelden en een opleidingsaanbod.