EN PLEIN PUBLIC

Veerle Bekaert

Veerle Bekaert (°1980) is sinds 2020 beleidsmedewerker voetgangersbeleid bij het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent.

Op welke manier komt u in uw dagelijkse beroepsactiviteiten in aanraking met publieke ruimte?

Voetgangersbeleid raakt heel sterk aan de publieke ruimte en daarom vind ik het ook zo boeiend om er mee bezig te zijn. We zijn op verschillende niveaus bezig met publieke ruimte: we adviseren de heraanleg van straten en pleinen vanuit het standpunt van de voetganger, geven onze visie bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en zorgen ervoor dat de voetganger wordt meegenomen in grote projecten, zoals de wijkmobiliteitsplannen.


Aan welke publieke ruimten uit uw kindertijd heeft u de mooiste herinneringen overgehouden? Speelde u als kind op straat?
Ik ben opgegroeid in Kortrijk, in een straat vlakbij het station en het stadscentrum. Ik herinner me vooral een enorm gevoel van vrijheid om overal zelfstandig naar toe te gaan, zowel te voet als met de fiets. Ik speelde ook veel op straat. De publieke ruimte was helemaal nog niet zo mooi zoals ze nu is, met bijvoorbeeld de verlaagde Leieboorden en de vele nieuwe bruggen.
Er zijn twee plekken die ik heel leuk vond uit mijn jeugd: het Vanraemdonckpark, waar we heel veel speelden met de scouts, en het open zwembad aan de mooie Abdijkaai.
Ik was en ben nog altijd gek op water en zwemmen in open water.


Welke plaats heeft u ooit ontroerd of verrast?
Ik woon sinds 2004 in Gent , maar ik heb vele plekken in de stad maar na jaren beter leren kennen. Sinds 5 jaar zit ik bij de loopclub KAA Gent en daar doen we af en toen een training die fartlek heet.
Het is een training die er spelenderwijs voor zorgt dat je verschillende tempo’s toepast. We doen dat onder andere in het Citadelpark en daardoor heb ik de vele hoekjes van het park beter leren kennen. Er zit een klein amfitheater waar vorig jaar bij het krieken van de dag een aantal voorstellingen van het All Greeks Festival plaatsvonden. Ik hou van plaatsen die je pas laagje per laagje ontdekt.


Welke openbare ruimte in België moeten onze lezers zeker bezoeken?
Vooral de Gentenaars zou ik aanraden om eens op bezoek te gaan in de koppelingsgebieden ten noorden van Gent. Dit zijn groenzones tussen de kanaaldorpen en de industriegebieden. Het is er ook op zonnige dagen nog rustig toeven en je kan ze zowel te voet als met de fiets ontdekken. Je kan er vanuit het centrum van Gent naartoe fietsen en je kan een van de veerdiensten over het kanaal Gent-Terneuzen gebruiken, een extra belevenis.


Welke buitenlandse stad vindt u absoluut een bezoek waard?
Montpellier, ik ging er de laatste twee kerstvakanties telkens voor een paar dagen heen. Het is een zeer aangename en autoluwe stad, die volop aan het inzetten is op de ontwikkeling van de publieke ruimte. De stad richt zowel nieuwe parken als straten in tot kwalitatieve ruimtes. Op dit moment zijn ze onder andere bezig met de aanleg van een langgerekte groene as, die start vanaf de arcaden onder het voormalige aquaduct tot aan de rivier de Lez. De tram speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. Ik had het gevoel dat ik zeker nog eens moet teruggaan om de stad te zien als de werken aan de vele pleinen en straten zijn afgerond.


Wie verdient volgens u een onderscheiding voor zijn of haar inzet voor kwaliteitsvolle publieke ruimten?
Dankzij het boek Loop! van Annemieke Molster, een stedenbouwkundige uit Arnhem, werd ik me pas echt bewust van de mogelijkheden van het ontwerp van de openbare ruimte met een focus op de voetganger. Het boek gaf me de aanzet om een voetgangersnetwerk op te maken voor de Stad Gent.

Annemieke was de keynotespeaker op de eerste Voetgangersacademie van de stad Gent, waarbij zowel de interne collega’s als andere gemeenten en verenigingen heel wat bijleerden over voetgangersbeleid.


Welke ontwikkeling of tendens (op gebied van publieke ruimte) krijgt de komende jaren uw bijzondere aandacht?
Ik hoop dat we sterk kunnen inzetten op de ontwikkeling van de publieke ruimte, waarbij we menselijke relaties centraal stellen. Sonia Lavadinho gaf hierover een zeer inspirerende keynote op het internationaal Voetgangerscongres Walk 21.