
Op dinsdag 20 mei 2025 vindt de 12de editie van het Congres Publieke Ruimte plaats in Brugge. Eerder was het congres meerdere keren te gast in Mechelen, Gent en Antwerpen.
Het Congres Publieke Ruimte is het jaarlijkse kennis - en netwerkevenement rond publieke ruimte in Vlaanderen en Brussel. Het is de ideale plek om op één dag inspiratie op te doen rond openbare ruimte en om te netwerken met collega's uit het vakgebied. Verwacht een gevarieerd programma met hoogstaande keynotes, lezingen, panels, stadsexcursies, praktijktafels, een bedrijvenforum en veel meer. Daarnaast onthullen we welke projecten naar huis gaan met de gerenommeerde Prijs Publieke Ruimte en Publieksprijs. Elke deelnemer ontvangt het Praktijkboek Publieke Ruimte met maar liefst 56 inspirerende realisaties.
Schrijf je nu in
Beperkte plaatsen
KEYNOTE
Topspreker Milan Meyberg op het Congres Publieke Ruimte
Recent stond hij nog op het podium op het ‘World Economic Forum’ in Davos, Zwitserland, in mei ontvangt het Congres Publieke Ruimte topspreker Milan Meyberg in Brugge!
Milan Meyberg is een duurzaamheidsstrateeg, conceptontwikkelaar en keynote spreker die recent heel wat innovatieprijzen en awards won met zijn ontwikkeling van ‘Emissary of GAIA’. Dit innovatieve en baanbrekende AI-project biedt nieuwe vormen om technologie, ecologie en menselijke interactie met elkaar te verbinden. Milan neemt ons tijdens het congres mee op een verkenningstocht naar de impact van AI op de publieke ruimte en op de natuur. Hij zal niet alleen de mogelijkheden van AI voor onze stedelijke omgevingen belichten, maar ook de dialoog openen van wat de publieke ruimte ons kan vertellen. Hoe kunnen onder meer pleinen, straten en markten gesprekken op gang brengen over de toekomst van onze steden? Wat kunnen we leren van omgevingen en hoe kunnen we deze inzichten gebruiken om een meer inclusieve en duurzame publieke ruimte te creëren? Milan Meyberg is een van de meest gevraagde sprekers rond dit topic. Daarnaast mag je een hoogstaand programma verwachten binnen alle relevante thema’s waaraan lokale besturen en professionelen de komende jaren moeten werken. Denk aan vergroening, klimaatuitdagingen, voetgangersvriendelijke steden en gemeenten, de kindnorm, ketenmobilteit en nog veel meer.

BOEIENDE SESSIES, EXCURSIES EN PRAKTIJKTAFELS

Iedereen is voetganger en iedereen heeft het recht zich veilig en aangenaam te voet te verplaatsen. Publieke ruimte is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, sporten, rusten, spelen,… Investeren in te voet gaan en in voetgangersinfrastructuur loont. Want bewandelbare steden en gemeenten zijn aantrekkelijker, socialer, duurzamer, veiliger, gezonder én rechtvaardiger. In deze sessie toont stad Brussel hun visie achter de mobiliteitsshift in de Vijfhoek van Brussel en de evolutie naar een walkable stadscentrum. Daarnaast geeft gemeente Zedelgem toelichting over hoe ze voetgangerscirkels uitwerken in elke deelgemeente.

Ontdek de uitdagingen en kansen van mobiliteit en toegankelijkheid in de historische context van de stad Brugge. De focus van de wandeling ligt op de case R30-stationsomgeving. Deelnemers krijgen inzichten in het planproces vanuit de invalshoeken toegankelijkheid, universeel ontwerp, erfgoed en publieke ruimte. Daarnaast worden tijdens de wandeling ook andere onderwerpen besproken: de Vestenstraat als fietsstraat, de keuze van materialen in een historische omgeving, de toegankelijke inrichting van de openbare ruimte, voetgangersroutes, stadsvriendelijke mobiliteit en toegankelijk openbaar vervoer. Er zijn slechts 25 beschikbare plaatsen!

Duik mee in het recent gepubliceerde Draaiboek Publieke Ruimte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dé praktische gids voor ontwerpers en overheden voor een evenwichtige kwalitatieve inrichting van publieke ruimtes. De sprekers zullen een innovatieve aanpak tonen, om met een flinke dosis ambitie kwalitatieve publieke ruimtes te realiseren. Het draaiboek is beschikbaar als (pdf-) boek en als interactieve en gebruiksvriendelijke tool. Het draaiboek biedt ambities en concrete ontwerpoplossingen die als richtlijn of inspiratie kunnen dienen. ORG, het bureau dat het draaiboek ontwikkelde en opdrachtgever urban.brussels doorlopen samen het proces

In deze sessie komen twee boeiende cases aan bod. Het Strategisch Groenplan voor Leuven legt de basis voor een groenere, gezondere en meer klimaatbestendige toekomst. Het plan zet Nature-Based Solutions (NBS) in om een veerkrachtig groen-blauw netwerk te creëren. Deze strategie brengt Leuven in lijn met de ambitieuze doelen van de Europese missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’. Studiebureau West 8 neemt de deelnemers vervolgens mee in de transitie van de Oude Bekaertsite in Hemiksem naar een groene woonwijk rond een 8 hectare groot landschapspark. Ontdek welke klimaatmaatregelen werden genomen.

Deze interactieve sessie focust op verschillende aspecten die nodig zijn om te voet gaan te stimuleren. In kleine groepen gaan deelnemers in gesprek met experts en krijgen ze concrete handvaten aangereikt om mee aan de slag te gaan. Er is keuze uit 8 thema’s: obstakelvrije voetpaden, objectieve meting van het comfort van voetpaden, voetgangersnetwerken, straatmeubilair, een voetgangersplan, basisbereikbaarheid in landelijke gebieden, onderzoek en kennisopbouw of wayfinding en trage wegen. Elke deelnemer kiest twee tafels en neemt deel aan twee rondes van 20 minuten. De plaatsen per tafel zijn beperkt, dus wees er snel bij – vol is vol!

De sessie Toolbox Tuinstraten kadert binnen de Green Deal Tuinstraten en bestaat uit interactieve tafels rond verschillende thema’s die bijdragen aan de vergroening en leefbaarheid van straten. Deelnemers krijgen de kans om in twee rondes deel te nemen aan een tafel naar keuze. Elke tafel duurt 20 minuten en biedt een praktijkgerichte uitwisseling met experts en ervaringsdeskundigen. Na de eerste ronde schuift iedereen door naar een tweede tafel. Er is een beperkt aantal plaatsen per tafel, dus wees er snel bij – vol is vol!

Het beleidsplan biedt handvatten voor omgevingsambtenaren om in gesprek te gaan met private ontwikkelaars over ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en beleefbaarheid van de stad. Het vormt de basis voor verdere onderzoeken en voor de realisatie van projecten op het terrein. Een belangrijk onderdeel van het BRB is de opmaak van een openruimteplan, waarin wordt bepaald hoe, wat en waar het groen-blauwe raamwerk versterkt kan worden. In dit plan ligt de nadruk op de kracht van het groen-blauwe netwerk, zowel in de publieke als de private ruimte.

Voor de ecologische ontwikkeling van grote steden is het van belang om scherp te definiëren uit welke biotopen een stad precies is opgebouwd, welke soorten daarbij horen en hoe hun leefgebied kan worden verbeterd. Samen met de gemeente Rotterdam en Buiting advies heeft H+N+S Landschapsarchitecten daarom een leidraad ontwikkeld voor een natuurinclusieve stad.
Welke maatregelen zijn het meest effectief en waar en hoe kunnen deze het beste in de bestaande stad worden ingepast? Om hier grip op te krijgen heeft H+N+S Landschapsarchitecten de ecologische structuur van Rotterdam in kaart gebracht en zijn daarnaast een aantal gidssoorten en stedelijk kernbiotopen gedefinieerd aan de hand waarvan ecologische maatregelen gericht kunnen worden toegepast.

Begin 2025 werden de resultaten uit de eerste 3 klimaatadaptatie-scans gepubliceerd. En ondertussen loopt de opmaak van 3 nieuwe scans volop. In deze lezing zullen de inzichten uit deze studies worden toegelicht, samen met bevindingen uit enkele interne data-analyses over versnelling en prioritering van klimaatadaptie om te komen tot een Klimaatbestendig Vlaanderen.

Dit jaar introduceren we een nieuw format in het congresprogramma: de 30-minuten sessie. In deze korte, interactieve sessies ga je in kleine groep aan de slag rond actuele uitdagingen en innovatieve oplossingen in de publieke ruimte. Of je nu kiest voor een praktijktafel, een lezing of een beweegsessie, elke sessie biedt inzichten en ruimte voor dialoog. Deelnemers kiezen vrij een sessie, maar de plaatsen per onderwerp zijn beperkt, dus wees er snel bij – vol is vol!
NIET TE MISSEN



Schrijf je nu in
Beperkte plaatsen