INTRO

STAP
VOORUIT

Maxine Ketele
Infopunt Publieke Ruimte

Walkable is een begrip dat verder gaat dan simpelweg de vraag of het mogelijk is om ergens te wandelen. Een walkable gebied is een omgeving die uitnodigt om te voet te gaan, een plek waar het fijn is om te wandelen, waar de route veilig en aantrekkelijk is en waar de omgeving bijdraagt aan ons welzijn. Het gaat niet alleen om de fysieke mogelijkheden, maar ook om de wens om daadwerkelijk te kiezen voor wandelen en de auto te laten staan.
Dit thema gaat om de keuze voor leefbare omgevingen, waarin de voetganger niet de uitzondering is, maar de norm. Steden en gemeenten die voetgangers ruimte geven, creëren niet alleen een gezondere, duurzamere en veiligere omgeving. Ze zorgen ook voor een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar de gemeenschap kan groeien en waar de druk op het milieu vermindert. Dit vraagt om een bewuste en holistische aanpak van stadsplanning, waarbij de publieke ruimte zorgvuldig wordt ingericht en toegankelijk gemaakt voor iedereen.


Deze beweging is al in gang gezet. Recent stemden de inwoners van Parijs in een referendum om 500 straten autovrij te maken en in te richten voor voetgangers, fietsers en groenvoorzieningen Dit plan, dat ook 10.000 parkeerplaatsen zal doen verdwijnen, vervangt asfalt door planten en bomen en draagt bij aan het verlagen van de vervuiling. Sinds 2020 zijn al 300 straatdelen in Parijs autovrij gemaakt, en met deze nieuwe stap zet de stad haar klimaatbeleid kracht bij, verbetert ze de leefkwaliteit en werkt ze actief aan een schonere, groenere omgeving voor haar bewoners. Zal Vlaanderen volgen?

In dit eerste volledig digitale nummer van Tijdschrift Publieke Ruimte ontdek je hoe verschillende steden en gemeenten de visie van een voetgangersvriendelijke toekomst al werkelijkheid maken. Gent is een pionier op het gebied van voetgangersbeleid, met initiatieven zoals de Voetgangersacademie. Ook in Vlaanderen zijn er tal van goede voorbeelden, zoals de voetgangerscirkels in Zedelgem en Loppem, en wandelinitiatieven in Kapellen, die niet alleen zorgen voor functionele infrastructuur, maar ook voor een cultuur van ontmoeting en verbinding. In Brussel werd de centrale laan stukje voor stukje terug aan de voetganger gegeven. Tools zoals de Walkabilityscore ondersteunen het groeiende belang van walkability. Ze geven inzicht in de stappen die nodig zijn om steden wereldwijd meer toegankelijk en leefbaar te maken. Internationale voorbeelden - zoals de strategieën van Stiermarken in Oostenrijk, het Franse Bordeaux en het Pan-European Masterplan for Walking (PEP) - tonen aan dat voetgangersbeleid steeds meer op de agenda staat.

Dit nummer biedt veel inzichten en concrete voorbeelden die ons kunnen inspireren om samen te werken aan een toekomst waar de publieke ruimte niet alleen functioneel, maar ook uitnodigend is voor iedereen die te voet wil gaan.