INFOZUIL

Zes nominaties Prijs Publieke Ruimte bekend!

Sinds 2008 organiseert Infopunt Publieke Ruimte een projectoproep Publieke Ruimte naar steden en gemeenten, ontwerpbureaus en projectontwikkelaars om hun realisaties in te zenden. Een onafhankelijke jury oordeelde in twee fasen over de ingezonden projecten en maakte een selectie voor het Praktijkboek Publieke Ruimte en de Databank Publieke Ruimte. Dit jaar selecteerde de jury 56 van de 75 ingezonden projecten. De projecten werden beoordeeld op basis van het tienpuntenplan van onze organisatie en de kernkwaliteiten van Departement Omgeving. Uit de inzendingen werden vervolgens 3 genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte in de stedelijke categorie en 3 in de landelijke categorie geselecteerd. Naast de genomineerden kregen tien projecten een eervolle vermelding. De bekendmaking van de winnaars gebeurt tijdens de plenaire sessie op het Congres Publieke Ruimte op 20 mei in BMCC Brugge. De zes genomineerden maken ook nog kans op de Publieksprijs. Vanaf 22 april tot 20 mei kan het publiek stemmen voor hun favoriete project. 


De bekendmaking van de winnaars van de Prijs Publieke Ruimte en de Publieksprijs gebeurt tijdens het Congres Publieke Ruimte op 20 mei in het BMCC in Brugge. Bekijk het volledige programma>

Welke inzending verdient volgens jou de Publieksprijs 2025? Breng je stem uit hier uit vanaf 22 april!


Meer informatie

https://www.publiekeruimte.info/zes-nominaties-prijs-publieke-ruimte-bekend/

De eerste Wisselbomen zijn uitgereikt

Op 13 februari 2025 werd in Genk de eerste Wisselboom officieel geplant, als erkenning voor de inspanningen van de stad op het gebied van ontharding, vergroening en klimaatadaptatie. De Wisselboom is een prijs uitgereikt binnen de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving. Deze prijs symboliseert de inzet van Stad Genk voor een groenere en klimaatbestendigere toekomst. Minister van Omgeving Jo Brouns benadrukte dat de boom een eerbetoon is aan de stad en haar bewoners die werken aan een duurzame leefomgeving. Genk plantte de Wisselboom - een winterlinde - aan de rotonde Jaarbeurslaan-Gildelaan, waarmee de stad haar blijvende inzet voor een duurzamere en veerkrachtigere leefomgeving onderstreept.

De Green Deal Klimaatbestendige Omgeving is een initiatief van de Vlaamse overheid, gecoördineerd door het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij. Het programma mobiliseert een breed netwerk van stakeholders om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Deelnemers komen meermaals per jaar samen op Lerende Netwerken, waar kennis wordt uitgewisseld en goede praktijken worden opgeschaald. Bij elk Lerend Netwerk wordt een nieuwe winnaar van de Wisselboom bekendgemaakt.

Op het Lerend Netwerk van 11 maart 2025 kreeg Waterland, een vzw waarmee Stad Genk intensief samenwerkte voor één van hun klimaatbestendige projecten, de tweede Wisselboom. Waterland speelt een voortrekkersrol in het herwaarderen van water in stedelijke omgevingen en betrekt burgers op een laagdrempelige manier. De organisatie laat hen ervaren hoe water een positieve invloed heeft op hun leefomgeving, wat Waterland volgens Stad Genk een terechte winnaar maakt van de Wisselboom.


©Departement Omgeving

Ecoduct Hallerbos officieel open voor dieren, wandelaars en fietsers

Op donderdag 20 februari 2025 werd in Halle het Ecoduct Hallerbos officieel geopend, in aanwezigheid van ministers Jo Brouns en Ben Weyts. Het ecoduct, een brug met natuurlijke aanplanting, verbindt twee delen van het Hallerbos die door de Brusselse Ring gescheiden werden. Het biedt niet alleen een veilige oversteek voor de 300 diersoorten die er wonen, maar ook wandelaars en fietsers kunnen voortaan ongestoord het gebied doorkruisen. Het ecoduct is 65 meter breed, waarvan 60 meter bestemd is voor natuur, zodat het landschap ongestoord doorloopt en dieren veilig de overkant kunnen bereiken.

Het project is onderdeel van het Vlaams Actie Programma Ecologische Ontsnippering (VAPEO), een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de Europese Unie om natuurgebieden te verbinden en barrières voor dieren te verminderen. Dankzij het ecoduct kunnen dieren zich verplaatsen zonder gevaar voor het verkeer, wat het risico op ongevallen sterk verkleint. Het ecoduct heeft ook een belangrijkere rol in het versterken van de biodiversiteit en het vergroten van de leefruimte voor verschillende diersoorten.

Minister Brouns benadrukte dat het ecoduct een belangrijke stap is voor de Vlaamse biodiversiteit en dat er in de toekomst meer ecoducten en ontsnipperingsprojecten volgen. Het Ecoduct Hallerbos maakt deel uit van Plan Boommarter, dat al jaren werkt aan het versterken van de natuur ten zuiden van Halle. Dit plan heeft als doel het Hallerbos te verbinden met andere bossen en bij te dragen aan de oprichting van het Nationaal Park Brabantse Wouden.

Meer informatie
omgeving.vlaanderen.be/nl/ecoduct-hallerbos-officieel-open-voor-dieren-wandelaars-en-fietsers

Green Cities Europe Award 2024

Op 30 januari vond in het Duitse Essen de uitreiking van de Green Cities Europe Award 2024 plaats. Frankrijk ging er met de felbegeerde prijs vandoor, dankzij het indrukwekkende project Les Jardins de Pré Gaudry in Lyon. Dit project viel op door de innovatieve aanpak van groene infrastructuur, die niet alleen de stedelijke biodiversiteit versterkt, maar ook de leefbaarheid van de stad aanzienlijk verbetert. Het onderscheidde zich hiermee van de sterke concurrentie uit heel Europa.

De Pré Gaudry-tuinen in Lyon zijn een voorbeeld van geslaagde stedelijke regeneratie. Op een voormalig industriegebied ontstond een groene oase, midden in een dichtbevolkte wijk en in de nabijheid van een nieuwe campus. Het terrein biedt nu een aangename plek voor rust en ontspanning, waar bewoners zich kunnen terugtrekken en afkoelen in een natuurlijke omgeving. De ontwerpers kozen voor een weelderige beplanting, met eilandjes van bomen die zich vermengen met zachte wandelpaden en open grasvelden, wat het gebied multifunctioneel maakt.

In België was het de stad Genk die zich onderscheidde met een indrukwekkende herinrichting van de Grote Markt. Het was ooit een van de meest verharde en anonieme delen van de stad, maar nu is het omgetoverd tot een levendig groen stadsplein van maar liefst 1.685 m². Sinds mei 2024 kunnen zowel bewoners als bezoekers hier wandelen, spelen, genieten van gezellige terrasjes en de natuur ervaren. De focus ligt op het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van het welzijn van de inwoners, door natuur dichter bij de mensen te brengen.

Genk toont aan hoe een groene benadering niet alleen de stad kan verfraaien, maar ook een duurzame impact heeft op het leven van de bewoners. Het project fungeert als inspiratie voor andere gemeenten, die de uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering willen aangaan door groene initiatieven te omarmen. Wat dan weer de leefomgeving en de gemeenschap ten goede komen.

Meer informatie
thegreencities.eu/


Oktober Maand van de Voetganger 2025

1 oktober 2024 markeerde de start van de eerste editie van de Maand van de Voetganger, een initiatief van de Voetgangersbeweging. Met het oog op de verkiezingen, riepen we de nieuwe ministers en lokale besturen op om volwaardig voetgangersbeleid hoog op de agenda te plaatsen. We mobiliseerden besturen, organisaties en burgers om de hele maand lang mee te communiceren en voetgangersacties op poten te zetten. Een terugblik op de geslaagde eerste editie vind je hier. De Maand van de Voetganger wordt een vaste campagnemaand op de kalender. Zet oktober 2025 dus alvast in je agenda!


De Maand van de Voetganger is een uitgelezen moment om acties te doen, om inspirerende voetgangersprojecten in de bloemetjes te zetten, om voetgangers in de gemeente te soigneren, om het plezier en de maatschappelijke waarde van te voet gaan te onderstrepen en om obstakels waar voetgangers dagelijks mee in aanraking komen onder de aandacht te brengen en weg te werken.


Meer informatie
https:/www.voetgangersbeweging.be
/portfolio/maand-van-de-voetganger/